כתבן א' הוא פרפורמנס מבוסס טקסט ומפגש אנושי. המופע פונה לאנשים החולפים במרחב הציבורי העירוני ומציע להם רגע של השתהות, התבוננות ושיחה, ואז משיב להם את הרגע הזה כתוב בצורת שיר או פרגמנט פואטי מאולתר על המקום ומוקלד במכונת כתיבה.
ההשראה לכתבן א'
ההשראה למופע שאובה מהכתבנים שהיו פזורים בשנות ה-50 וה-60 ליד בתי המשפט ומוסדות השלטון בארץ. אותם כתבנים עזרו לאנשים לנסח מכתבים ובקשות על גבי מכונות כתיבה. הנוהג הזה לא נעלם עדיין מן העולם: במקומות שבהם רוב האוכלוסיה לא יודע קרוא וכתוב, הוא עדיין קיים. כתבנים לא שירתו רק צרכים בירוקרטיים אלא גם צרכים של הנפש. מקור השראה נוסף הוא הכתבנים הרומנטיים שהיו עוזרים לאוהבים מסורבלי-הבעה ליצוק את תשוקותיהם וגעגועיהם למילים במכתבי חיזור רהוטים ולוהטים. זכר לאותם כתבנים אפשר למצוא עד היום בספרים כמו "אהבה בימי כולרה" של גבריאל גרסיה מארקס, "ים המוות" של ז'ורז' אמאדו, או "קבצנים וגאים" של אלבר קוסרי.
ומה לעשות עם מכונות הכתיבה במאה ה-21?
בישראל של היום כולם יודעים לכתוב, ויש להם מחשבים ומכשירים ניידים. אין להם, לכאורה, צורך במכונות כתיבה. אבל הקדמה איננה רק התקדמות. יש גם משהו שאובד. הכתיבה הפכה אוטומטית ואיבדה משהו מן הקסם והחגיגיות שהיו כרוכים בה. מטרת הכתבנות העכשווית היא חידוש מסורת ישנה, ופיתוח שלה לכיוון אחר. כתבן א' מחזיר את הפרקטיקה של הכתבנות ממקום שהוא אמנם רומנטי אך לא נוסטלגי, מקום שלא מבקש לברוח לעבר, אלא להדגיש את ההווה: כזה ששם במרכז את החוויה המיידית, ונותן מילים לרגע המפגש.
לקריאת טקסטים של הכתבן היכנסו ל'גלריית הטקסטים'.
יומני הכתבן -ארכיון פומבי
כשכתבן א' כתב לעוברים ושבים, בין לבין כתב גם דפי יומן. הוא כתב בחופזה, באור דמדומים, בהשתהות מהורהרת, בשעות צהריים חמות, כשירדו טיפות, לרוב ברחוב, לרוב לא הוקלד טוב: הגיגים, חצאי פגישות, רכילות על לקוחות, על עצמו, על שעמום ההמתנה, על תנופת השדרה, שברי אירועים, רסיסי מחשבה, וכל מה שבא.
[-] עובדי הארכיון: אמיר חרש ואהרון מנור
## משקל הארכיון 24 מגה בייט ##
\\ תכולת הארכיון: 88 עמודי צבע סרוק ומקוּּנטרסט \\
הופעת אורח של כתבן א' בפסטיבלים גלריות ומוזיאונים שונים (2014-2023):
-
פסטיבל עכו.
-
פסטיבל ירושלים לאמנות.
-
שבוע העיצוב, ירושלים.
-
חג החגים, בית הגפן, חיפה.
-
מוזיאון האסלאם, ירושלים.
-
מוזיאון הרצליה, הרצליה.
-
גלריה ביתא, ירושלים.
-
גלריה ברבור, ירושלים.
-
גן הסופרים, בינה באר שבע.
-
פסטיבל שאון חורף, ירושלים.
-
פסטיבל זאזא, אמנות נודדת בשכונות, ירושלים.
-
פסטיבל בדיבור, הסאבלט, ירושלים.
-
אירועי אוהבים אמנות, תל אביב.
-
פסטיבל הפנזינים: יונג אידיש, תחנה מרכזית-תל אביב.
-
פסטיבל הפנזינים: ספריית בית אריאלה, תל אביב.
-
פסטיבל שיח אבריק, טבעון.
-
בית אביחי, ירושלים.
-
המקרר, גלריה לאומנות, תל אביב.
-
גלריית הבית האדום, תל אביב.
-
תאטרון בית מזיא, ירושלים.
-
השיירה, קבוצת בית-ריק.
-
דיקומפרשן, מידברן.